Steungroep
Mpokolo Congo vzw

Info- en gespreksavond Kuumba – Congoforum
25 januari 2020

Op 25 januari 2020 namen we met onze steungroep deel aan de info- en gespreksavond, georganiseerd door het Vlaams-Afrikaans huis (Kuumba) en door Congoforum, dat zich inspant om betrouwbaar nieuws over Congo te verzamelen en te verspreiden. De avond ging door in de Matonge-wijk in Brussel (Waversesteenweg, 78). 

Eerst stelde de Vierde Pijler haar werking voor: deze organisatie wil naast de drie andere pijlers [de gouvernementele, de internationale en nationale niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties (NGO’s)] de krachten bundelen van de onafhankelijke ontwikkelingsprojecten welke gedragen worden door regionale of lokale groepen. Vier van die projecten konden zich tijdens de avond voorstellen: Mama Lufuma (opvang van jonge alleenstaande moeders en hun kinderen in Matadi), Ekimanyelo (kleuter- tot secundair onderwijs in Lodja), Zaba Kina (landbouwproject en wees-huis in Boma) en Mpokolo-Congo. 

De bedoeling was te leren van elkaar en door kruisbestuiving de efficiëntie van elke steungroep te verbeteren. Uit de diverse verhalen blijkt dat er wel degelijk wat verandert in Congo en dat kleinschalige projecten leefbaar kunnen blijven mits een goede strategie.