Steungroep
Mpokolo Congo vzw

On sait jamais
2019 - 2020

Een nieuwe alle-terreinwagen voor Mpokolo wa Muoyo

Voor het werk van pater Ivo en zijn medewerkers in het centrum Mpokolo wa Muoyo is een alle-terreinwagen echt nodig. Deze wordt o.m. gebruikt om de families van de opgevangen kinderen terug te vinden en om de kinderen te herenigen met hun familie. De wagen kan ook gebruikt worden voor ziekenvervoer.

Door het uitgestrekte werkterrein en de toestand van de plaatselijke wegen was het meer dan noodzakelijk dat de 16 jaar oude wagen die Ivo en zijn ploeg gebruikten dringend vervangen werd. Dit moge blijken uit onderstaande beelden.

De wagen was dringend aan vervanging toe…

De steungroep wilde hieraan verhelpen...

In november 2018 werd de actie “On sait jamais” gelanceerd, met als doel 35.000 euro bijeen te brengen voor de aanschaf van een nieuwe alle-terreinwagen Toyota voor het centrum Mpokolo wa Muoyo.

De actie werd op gang geschoten tijdens een info-avond (november 2018) in Buizingen (Halle), de gemeente waar Ivo opgroeide. Op 23 februari 2019 organiseerden we in Sint-Genesius-Rode een quizavond, waarvan de opbrengst naar de actie ging.

Daarnaast gebeurden nog omhalingen in parochies, acties in scholen, kreeg de actie subsidies van de Stad Halle, en mochten we vele giften ontvangen van milde weldoeners.

Vanwaar de naam "On sait jamais" voor onze actie?

In de streek van Kananga hebben de mensen dikwijls een plastic draagzakje bij. Dit dient om zaken die ze onverwacht op de kop kunnen tikkken, vinden, kopen of krijgen in op te bergen. Men weet nooit vooraf of men iets zal meebrengen, maar je weet maar nooit… “On sait jamais”. Dit draagtasje noemt met dan ook een ‘on-sait-jamais’.

Bij het plannen van onze actie voor het financieren van een nieuwe alle-terreinwagen voor Mpokolo wa Muoyo, mikten we op een vrij hoog bedrag: 35.000 euro! Zullen we dat wel bijeen krijgen? Wel ja, we gaan ervoor. Want… on sait jamais!

Een 'on-sait-jamais'
Meisje met een 'on-sait-jamais'-ke op het hoofd

Doel bereikt!

Begin december 2019 hebben we ons doel bereikt en dank zij de inspanning van velen het beoogde bedrag gehaald. De bestelling kon nu geplaatst worden. Er volgde een lange weg van aankoop, vergunningen, attesten, vervoer… Hiervoor deden we beroep op de deskundigheid van Marti Waals, lange tijd werkzaam in Memisa, en op MIVA, een Nederlandse organisatie die met haar netwerk in Europa steun verleent om vervoer en communicatie mogelijk te maken in ontwikkelingslanden. Uit hun expertise bleek dat de alle-terreinwagen momenteel best op naam van de soevereine ambassade van de Orde van Malta zou aangeschaft worden, en aangekocht in Oostenrijk, vanwaar de auto midden de maand mei getransporteerd werd naar de haven van Antwerpen. Daar werd gebruikt gemaakt van de diensten van Wereldmissiehulp (Boechout), dat het vervoer naar Kinshasa regelde, d.w.z. in een container per boot naar Matadi en van daar naar de procure van Scheut in Kinshasa. Maar eerst, op 2 juni 2020, in Boechout in de container laden.

 

De wagen is in Kananga

Via Antwerpen is de wagen dan in Matadi, en verder in Kinshasa geraakt. Daar is hij opgehaald door twee medewerkers van Mpokolo wa Muoyo:

Links in korte broek: Mathieu, chauffeur; rechts: Grégoire, sociale werker

– Kinshasa-Kananga: 1.200 km.

– Zaterdagmorgen 3 oktober vertrokken uit Kinshasa en ’s avonds aangekomen in Tshikapa; geasfalteerde weg; ongeveer 800 km.

– Tshikapa-Kananga: twee dagen over slechte weg van 400 km.

Alles is goed verlopen.

En dan is het natuurlijk tijd voor een (korte) testrit: