Steungroep
Mpokolo Congo vzw

Samenwerking met ORS (Oeuvre de Reclassement Social)

Herbebossingsproject in Kananga

Kananga telt 1,2 miljoen inwoners die dagelijks hun energie vooral uit hout en houtskool halen. Er worden te veel bomen gekapt waardoor de houtgrens zich nu al 40 km buiten de stad Kananga bevindt. Op dit ogenblik kapt men zelfs fruitbomen.

ORS (Oeuvre de reclassement social, organisatie opgericht door wijlen Johan Venken uit Dilsen-Stokkem) beheert o.a. een herbebossingsproject. Al meer dan 100 ha braakliggende grond in de omgeving van Kananga zijn herbebost (vanuit het vliegtuig is een groene oase zichtbaar). Dat gebeurt op grond, in concessie gegeven door de Congolese overheid. Ook worden particulieren aangezet om bomen aan te planten door sponsoring. Voor 1 euro kan 1 snelgroeiende boom geplant en onderhouden worden tot hij klaar is om gekapt te worden. Zelf heeft Johan Venken in Kananga en omgeving al een 80 hectaren bomen kunnen laten planten in samenwerking met plaatselijke verenigingen en gezinnen.

De verkoop van verse groenten in de stad, 13 km daarvandaan, zorgt voor enige inkomsten. De kwetsbare jongeren die daar te werk gesteld worden, komen vaak van Mpokolo wa Muoyo. Het is nodig dat hun huisvesting op hun werkterrein verbeterd wordt. De steungroep ORS in België (voorzitter Jac De Bruyn) zoekt via de verkoop van cadeau-bonnen voor bomen een en ander te sponsoren.

Jongeren van Mpokolo wa Muoyo komen soms terecht bij ORS.

Op naar de 150.000 bomen

ORS streeft ernaar om de komende jaren nog eens 70 ha te realiseren of 70.000 bomen te planten en te onderhouden. Tegelijk ze de plaatselijke bevolking bewust maken van de erge gevolgen van het kappen. Hiervoor werkt ORS samen met lokale verenigingen en scholen. Elke leerling plant 1 boom en moet deze ook onderhouden.

Meer info:

Andere projecten:


Kankala


Cerdes


Gevangenis